Deserti/ Klub ljubitelja malina/ Kolači

[recept] Superčokoladni brownies s malinama i bijelom čokoladom

recept brownies

Smetnula sam malo s uma i bloga recepte za naš Klub ljubitelja malina, ali vraćam se u velikom stilu s Martininim superčokoladnim brownies(ima) s malinama i bijelom čokoladom!

Sezona malina

Sezona je malina i treba ju dobro iskoristiti. Svi ljubitelji znaju da ona kratko traje. Više sam puta pisala o tom čudesnom bobičastom voću pa preporučam neke od popularnih (Jole) recepata:

Maline se najbolje sljubljuju s tamnom čokoladom, a svaki dobar dodatak je uvijek bonus. U ovom slučaju to je bijela čokolada jer se prilikom pečenja karamelizira i dobije još bolji okus. Kasno sam saznala da u Martinin recept idu i lješnjaci pa ih ja nisam stavila, ali vjerojatno ne bi ni da sam znala. Ova tri sastojka u kombinaciji su optimalna.

Oh, fudge!

Recepte koje ćete tražiti (ili ste već tražili) na engleskom jeziku u naslovu uglavnom imaju riječ ‘fudgy’. “World best fudgiest chocolate brownies”, recimo. Zvuči dobro, skoro da osjećamo tu fudge teksturu (mekanu, kremastu…) u ustima, ali probajte to sad prevesti. Google translate kaže maštovit ili zamršen (?), Glosbe, pak, u potpunosti preskoči tu riječ i samo prevede “čokoladni kolač”.

I znaš šta je najgore što možeš napraviti jednom brownie kolačiću? Prepeći ga ili presušiti. Oh, fuck! Iliti, nestao je sav fudge, nemate onda šta ni prevesti.

Podsjetimo se kratko na onu 16. uputu među ostalim uputama za uspješno pečenje kolača. Ovo je najbolji primjer gdje vam test čačkalicom neće pomoći. Zapravo, može vam pomoći da shvatite da ste pretjerali. I to je nešto. Lekcija. 🙂

Nadam se da van ovo moje skromno znanje fotografije ipak donekle dočarava sočnost ovog kolača. Oh, fudge!

Brownie ili smećko?!

Budimo realni, nema dobrog prijevoda ni za ‘brownie’. Možda da pošaljem Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje prijedlog- smećko?! A kako bi onda bila množina?

Prestajem s glupim retoričkim pitanjima. Slijedi recept.

Superčokoladni brownies s malinama I bijelom čokoladom

Print Recipe
Serves: pleh promjera 26 cm Cooking Time: 40 minuta

Ingredients

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 125 g maslaca
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g bijelog šećera
  • 60 g smeđeg šećera (melase)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 130 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g svježih malina (može i smrznutih)
  • 50 g bijele čokolade

Instructions

1

Na pari (ili vodenoj kupelji) ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu I maslac. Ostavite da se malo prohladi.

2

U posudu stavite jaja s prstohvatom soli pa miksajte dvije minute. Pomiješajte obje vrste šećera pa ih polako dodavajte u jaja, cijelo vrijeme miksajući. Kad ste dodali sav šećer- miksajte još par minuta.

3

U jaja, zatim, dodajte ekstrakt vanilije i otopljenu čokoladu s maslacem i dobro promiješajte. Na kraju dodajte brašno i kratko izmiješajte dok se svi sastojci ne povežu.

4

Upalite pećnicu na 180C.

5

U kalup stavite paper za pečenje pa izlijte smjesu za browniese. (Ukoliko nemate papir za pečenje- namastite kalup maslacem, ali u ovom slučaju bi bilo jako dobro da ga imate.)

6

Na kraju narežite bijelu čokoladu na komadiće i zajedno s malinama posipajte po vrhu.

7

Pecite 20-25 minuta. Izvana se mora stvoriti korica, a iznutra moraju ostati mekani. Test čačkalicom ne smije pokazati čistu čačkalicu jer onda znači da ste ih preprekli.

8

Poslužite ih vruće s kuglicom sladoleda ili hladne, u obje verzije su jednako fenomenalni.

Imaš pitanja? Ostavi komentar.
Ako želiš biti u toku i pratiti više svakodnevnih bedastoća- družimo se na 
mom Instagram profilu

You Might Also Like