Doručak/ Namazi

Namaz od čokolade i badema (po receptu Tee Mamut)

Jeste li primjetili kako su Internet zatrpali recepti za domaću Nutellu? Narušava li to i vama virtualni mir? Ne? Meni da. Šta je to uopće domaća ili, još gore, zdrava domaća Nutella? Osim oksimorona, naravno (jezična figura koja povezuje dva nespojiva pojma, op.a.). Zna se šta je Nutella i ni u jednom paralelnom svemiru ne bi se trebala povezivati s pridjevom- zdravo. Ja žlicom u tu teglu posežem uglavnom kad želim osjetiti zrnca šećera kako mi kolaju tijelom i grebu mi stijenke krvnih žila. I trpam dok razina glukoze ne ode nebu pod oblake, a ja završim viseći s lustera. Ne kažem da to ne može biti dobar osjećaj, ali na kraju uvijek ispirem krivnju s više litara vode.

I, ne kažem da nećete i nakon sljedećeg recepta ići ispirat krivnju, kad ga smlatite žlicom čim se ohladi, ali će krivnja biti punooo manja.

Po receptu Tee Mamut– ovo je namaz od samo tri sastojka- bademi, čokolada i prstohvat soli. Izvorno je s lješnjacima, može biti s bilokojim orašastim plodom, ali ako moram birat uvijek stajem na stranu badema. Čokolada je isto stvar izbora, ja sam uzela onu sa 70% kakaa. Ako uzmete čokoladu koja nema sastojaka životinjskog podrijetla, namaz može biti i veganski. Moj “multipraktik” je dosta slabašan pa cijela stvar nije ispala tekuća kao u originalu, ali meni ne smeta.namaz-od-cokolade-i-badema

Namaz od čokolade i badema

Isprintaj recept
:: teglica Priprema: 20 min

Sastojci

  • 100 g badema
  • 100 g čokolade
  • prstohvat soli

Upute

1

Blanširajte bademe (zalijte ih vrelom vodom pa skinite kožicu).

2

Zatim bademe poprižite u tavi dok ne puste miris.

3

Izmeljite još tople bademe u multipraktiku (dok ne dobijete pastu).

4

Čokoladu otopite na pari s prstohvatom soli.

5

Otopljenu čokoladu dodajte u bademe i još jednom izmiksajte.

6

Namaz izlijte u staklenku.

Bilješke

Namaz je upotrebljiv do mjesec dana. Držite ga na hladnijem mjestu, ali ne u frižderu.

Za one koji žele znati više