Doručak/ Zdravi obrok

Slojeviti chia puding s malinama i bananom

Jeste li čuli za izraz ‘progutati žabu’? Ako niste, to vam znači napraviti nešto što vam nije baš volji, što vam je teško ili mrsko, ali će vas kad tad dočekati pa je najbolje toga se riješiti čim prije. Tipa pospremiti igračke, napisati zadaću iz matematike, oprati suđe, položiti najteži ispit… ili riješiti neki specifičniji zadatak na poslu. Taj izraz sam naučila od bivše šefice, s obzirom da su nam svakodnevno na meniju bile “žabe”- u obliku legalizacija nezakonito izgrađenih građevina i sl. Uglavnom, shvatiš da moraš crtati ružne kuće da bi preživio pa gutaš koliko god ti bilo mrsko.

Malo me taj izraz mučio na početku jer sam veliki obožavatelj žaba na bazuru, znači onih kojima je skinuta koža, koje su termički obrađene u finom toću od pomidora i metvice. Ali čim sam vizualizirala žabu u svom izvornom stanju onda sam to nekako prihvatila. E sad, chia puding je također žaba koju treba progutati, navodno, za vlastitu dobrobit (ono kad mainstream i alternativni mediji udruže snage). A teksturom cijela stvar postaje skoro doslovna. Progutati ‘chia puding’! Jer ti ga nameću, svuda i stalno.
chia-puding-2Kad krene nabrajanje super svojstava chia sjemenki kao da nema kraja. U samo jednoj žličici- čuda! Pune antioksidansa, proteina, vlakana, daju snagu, produžuju sitost… i slično. Svi članci koje sam poklikala bili su isti, dok nisam google-ala ‘bad side affects’ pa naravno izašlo svašta što nije u ovim ‘jedemnajdzravijeikad.com’ web stranicama. Nigdje u tim člancima ne piše da ćete se potencijalno nakon tog pudinga dva sata previjat od povremenih bolova u utrobi. Ali da, događa se, možda samo nama osjetljivima, a možda većini. Svašta se danas utrpa pod ‘dobro je za probavu’. 😀 Fotografije chia pudinga iskaču, poput smoothija, odasvud. I moram priznat da je jako fotogeničan pa su i fotografije lijepe i privlačne. (Bez)Okus i tekstura pak nisu nimalo, bar meni. Puding me držao sitom stvarno satima. Iako, ta sitost je možda, u mom slučaju, bila kratkotrajna odbojnost prema bilokakvoj hrani, nakon silne odvratnosti koju sam konzumirala – nisam još sigurna. Jedino što sam činjenično utvrdila je- odličan je za mršavljenje, šta je je!

Teško da ću se osobno ikad više vratiti chia sjemenkama u ovom obliku, ali vi ga nemojte odbaciti prije nego probate. Baza za puding je uvijek ista, zadržite omjer tekućine, u nju dodajte zaslađivač po izboru. A voće i orašaste plodove birajte po želji. Slobodno javite ako vam se nije svidjelo, bit će mi drago (presedan)! 🙂

Slojeviti chia puding s malinama i bananom

Print Recipe
Serves: 1 zdjelica Cooking Time: 5 min

Ingredients

 • CHIA PUDING
 • 200 ml kokosovog mlijeka
 • 2 i 1/2 žlice chia sjemenki
 • (žlica meda ili javorovog sirupa)
 • SMOOTHIE SLOJ
 • 100g smrznutih malina
 • 1 banana
 • biljno mlijeko po izboru
 • DODACI
 • 50 g grubo rezanog neslanog pistacija
 • čokoladne kapljice, čips od kokosa, još malina...

Instructions

1

U zdjelici pomiješajte kokosovo mlijeko (ili neko drugo biljno mlijeko) s 2 i 1/2 žlice chia sjemenki i zaslađivačem po želji (može i bez). Pokrijte s prozirnom folijom i ostavite da prenoći u hladnjaku.*

2

U blender stavite maline i banane pa blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu (po potrebi dodajte malo tekućine).

3

Posložite slojeve voća, pistacija i chia pudinga u staklenu teglicu.

4

Ukrasite po želji.

Notes

* Može i 4-5 h, bitno da sjemenke upiju tekućinu i stvori se sluzava tekstura.

You Might Also Like