Preporuke

[preporuka] Najbolje kumice na Trešnjevačkom placu

trešnjevački plac

Ovaj tekst sponzoriran je stručkom domaćeg peršina i smješkom u kameru. 🙂

Već dosta dugo ova je skica čekala na objavu. Fotografije sam ubacila prije dva mjeseca, naslov je već doživio svoju desetu reviziju, ali tekst nije dolazio. Poticaj je u konačnici došao s Youtube-a, ovaj Kamberizam, naravno dio o Trešnjevačkom placu (u daljnjem tekstu Plac), motivirao me da natipkam nešto. Pa evo. 🙂

Ako ste došli u godine kad subote ujutro želite provoditi na tržnici (placu, pijaci…) kupujući provjerene i svježe namirnice za naredni tjedan, a ne znate odakle krenuti. I ako to baš želite započeti na Trešnjevci, tržnici na kojoj se i iskusniji izbezume kao Charlie u Tvornici čokolade. Ovo je post za vas.

“Na pazaru uvijek posla, kuna, eVra, nikad dosta!
Vaga važe, baba viče- dođi kupi kumpiriće!”
– Kiša metaka

Zašto baš Trešnjevački plac?

85% svog mladog života provela sam stanujući na zapadnom dijelu Zagreba (15% Imotski, da se ne zaboravi :D) i ova kultna zagrebačka tržnica je sastavni dio mog života na divljem zapadu. Posredično, naravno, preko majke.

Mamzi i njena prijateljica već toliko suvereno vladaju ovim terenom da svoje pouzdane kumice aka dilerice poimence poznaju. Toliko suvereno da se nerijetko guraju s krive strane tezge i ispod pulta izvlače najbolje komade.

Jednu subotu sam morala sama ići na plac jer Mamzi i sestra nisu bile u mogućnosti. Nisam imala pojma gdje moram ići, tj. kod koga. Zvala sam sestru preko video poziva pa smo probale ići skupa, ali nije baš išlo (a i izgledalo je malo čudno). Na kraju sam kupila ponešto, ali nisam se baš usrećila.

Drugu subotu sam nadobudno otišla na jedan drugi zagrebački plac i vratila se praznih ruku. Vodeći se zlatnim pravilom kojeg svaka majka zdušno propovijeda- “ne kupuj na štandu na kojem se prodaju banane, osim ako ne želiš banane, naravno”, nisam kupila ništa jerbo su bile na svakom.

Moram reći da sam ja nekad mislila da ako kupuješ na tržnici automatski kupuješ kvalitetnu robu. Bila sam u šoku kad su mi rekli da to nije istina. 🙂 Moj naivni mozak nije mogao pojmiti da bi netko mogao napisati “domaće”, za nešto što je stiglo iz Španjolske. Zato slijede ljudine kod kojih sigurno možete naći dobro robu. 🙂

Ruža i Tadija

Prvo stanite na štandu kod Ruže i Tadije, oni su vam negdje po sredini Placa na zapadnom dijelu. OPG Aščić bavi se pčelama, imaju med i propoplis. S obzirom na to svo ostalo povrće koje nude na svom štandu nije tretirano nikakvim otrovima. Svaka rajčica ima svoj specifičan oblik i “oštećenje” pa lako možete prepoznati da su domaće i fine. Mamzi ih tu kupuje na tone i pretvara u najfiniju konšervu (domaću koncentriranu rajčicu, op.a.).

Na pitanje mogu li ih fotografirati odmah su se spremno namjestili uz komentar “pa zašto ne?!”. Ljudine. Na Placu su samo petkom, subotom i nedjeljom.

Barica

Barica se nalazi negdje po sredini, ali na istočnom dijelu. Ima svega par artikala, ali svi su brižno uzgajani u njenom vrtu. Uglavnom zelenje-peršina, salate, špinata… Obećala sam joj da ću ju fotošopirati, ali mislim da nema potrebe za tim.

Dragica

Dragica je odmah do Barice. Ona donese pile pa Dragica provjerava kvalitetu, zna imati i domaćih jaja. I ostalih divota iz svog vrta- luka, krumpira, salate…

Ljubica

Ljubicu možete pronaći odmah iza Barice i Dragice. Ona iz Dalmacije dovlači najbolje voće i povrće. Prošli vikend sam tamo kupila najbolje mandarine ikad (žute, ne one užasne narančaste što prodaje Kristina). Bude smokava, grožđa, tikvica, rajčice…

Branko

Branka možete pronaći na južnom dijelu Placa. Ima dosta španjolskih krumpira na tom dijelu, ali nisu njegovi. On ima samo domaće voće i povrće.

Ponuda im svima ovisi o sezoni, nema ih uvijek, samo kad imaju nešto za ponuditi.

Nisam ni uspjela pofotkati sve kumice, ima ih još dosta. Trebalo je nositi sva ta čudesa, a još nisam uspjela uzgojiti treću ruku. Možda da idući put pitam na nekom štandu? Napravit ću neki update.

Dogodi li se slučajno da dođete na Plac i ne zateknete nikoga od ovih gore navedenih ljudina vodite se samo zlatnim pravilom i sve će biti ok.

You Might Also Like