Deserti/ Muffini

Pirovi muffini s komadićima čokolade [recept]

muffini od pirovog brašna

Pirovi muffini s komadićima čokolade moj su povratnički recept u ovo bespuće interneta. Ako ste ovdje prvi put- dobro mi došli, a ako ste iz postave stalnih gostiju onda već sve znate. Znate da je ovo najbolji recept za pirove muffine koje ćete ikada trebati i nema smisla tražiti dalje.

Znam da nikoga više ne zanima povijest bolesti jednog recepta, slobodno odskrolaj dva puta i preskoči, ali reći ću da mene podsjećaju na Finsku. Nema nikakve logične poveznice između ovih pirovih muffina i Finske, osim činjenice da sam u Helsinkiju u hotelu jela slične muffine, iako nisu bili od pirovog brašna (i vjerojatno su im svi sastojci bili drugačiji). Bili su industrijski, zapakirani u plastičnu ambalažu, ali bili su i mekani i s komadićima čokolade. U čast tom davnom putovanju, o kojem možete nešto više pročitati ovdje, ide ovaj receptić.

Pirovi muffini s komadićima čokolade

Najvažnije što morate općenito znati o muffinima koji se rade s pšeničnim brašnom je da ih NE smijete PUNO miješati. Trudite se da smjesa postane homogena, ali čim to postignete odložite pjenjaču/špatulu/štagod i odmaknite se. Prevelikim miješanjem razvija se gluten, a razvijanjem dobijete žilave i zbijene kolače. Ne želimo to, želimo da su mekani i prozračni. Ako ste vizualni tip i pomaže vam vidjeti to u video formatu onda bacite oko na moj reel.

Također znam da nitko nema vremena da bi čekao sastojke da postanu sobne temperature, ali kažu znalci da to tako mora. Bolje ispadaju, nema valjda tih toplih i hladnih fronti koje se sudaraju i stvaraju oluje, nego je sve ujednačene temperature.

Nemam ništa više pametno za dodati osim da pratite recept i da ne možete pogriješiti. Ako je neki sastojak naveden u zagradama npr. “200 g (zobenog) mlijeka” to znači da možete staviti bilo koje mlijeko, meni svejedno jeste ga dobili mužnjom krave ili badema. I da, gramaža tekućih sastojaka NIJE greška. Ja volim preciznost, a i slastičarstvo ga isto voli, a najlakše je sve izvagati (nadam se da imate digitalnu vagu svi). Svaka druga promjena recepta utjecat će na rezultat i za to ne odgovaram.

Želite podržati moj rad?

Ako želite podržati moj rad možete to učiniti kupnjom kuharice “Domaći slatki pokloni”. Posjeti MALI DUĆAN i razveseli sebe i mene kupnjom. Sva sredstva bit će uložena u daljnje razvijanje novih recepata.

Pirovi muffini s komadićima čokolade

Print Recipe
Serves: 12 Cooking Time: 40 minuta

Ingredients

 • 200 g glatkog pšeničnog brašna
 • 150 g pirovog brašna
 • 3 žličice praška za pecivo
 • ½ žličice soli
 • 80 g otopljenog maslaca
 • 80 g (kokosovog) ulja
 • 100 bijelog šećera
 • 50 g smeđeg šećera
 • 2 (M) jaja
 • 200 g (zobenog) mlijeka
 • 80 g tekućeg jogurta
 • 200 (150 + 50) g kapljica čokolade

Instructions

1

Nek svi sastojci budu sobne temperature prije nego krenete. (Svi sastojci koji su napisani u zagradama su opcionalni- znači stavite ulje i mlijeko koje želite.)

2

Upalite pećnicu na 180°C.

3

Prosijte obje vrste brašna i pomiješajte s ostalim suhim sastojcima (praškom za pecivo i soli).

4

Jaja pjenjačom umutite s dvije vrste šećera. Dodajte redom- otopljeni maslac, ulje, mlijeko i tekući jogurt. Sve kratko umutite. Na kraju dodajte suhe sastojke. Negdje na pola miješanja ubacite 150 g kapljica čokolade pa miješajte dok se sve lijepo ne poveže. Ne miješajte previše da se ne razvije gluten (muffini će postati žilavi).

5

Kalup za muffine namastite s malo maslaca ili stavite papirnate košarice. Napunite ih smjesom do vrha. Na kraju stavite ostatak kapljica.

6

Pecite 20-25 minuta (provjerite čačkalicom jesu li gotovi).

Notes

Gramaža tekućih sastojaka nije greška, radi bolje preciznosti svi su sastojci (osim soli) iskazani u gramima.

Ako isprobate recept svakako mi javite u komentaru ili na društvenim mrežama (@shedonist_ana/ #ukužini).

Uživajte u pečenju!

You Might Also Like