Deserti/ Torte

Čokoladna torta s bademima (bez brašna)

Ovaj put nema priče. I samo jedna fotografija treba posvjedočiti da je ova torta postojala, i ne jednom, nego tri puta prošli tjedan. Zapravo fotografije  i postoje, ali u .raw formatu s novog fotića koji moj Photoshop odbija otvoriti (instalirala sam najnoviju verziju, čak i driver i dng converter, ali on je ustrajan u odbijanju mog zahtjeva). Naime, umirovila sam svoj Canon 1000D, star 10 godina od milja zvan Buco i zamijenila ga mlađom i snažnijom verzijom, s boljim tijelom. Zašto je Photoshop stao na stranu Buce stvarno ne bih znala… zašto nemam i .jpg format, to me nemojte pitati. Još se upoznajem s postavkama.

No, kad sam to shvatila bilo je kasno jer torte više nije bilo, čak ni mrvica. I vi mi sad morate vjerovati na riječ da ne samo da ova torta izgleda brutalno, nego i da je takvog okusa. Možda ste uočili činjenicu, suptilno podvaljenu, da sam ju radila 3x prošli tjedan. Nije to bez razloga. Sočna je, bogatog čokoladnog okusa (ni preslatka ni pregorka) s dodanom vrijednošću badema i bez brašna (to je možda dosta bitno nekima). Servirala sam ju uz chantilly kremu (tučeno vrhnje sa ekstraktom vanilijom) i coulis od malina (preljev od ukuhanih malina sa šećerom) – tzv. seksi francuske riječi za  obične stvari. ?

Recept sam pokupila s bloga “Pretty. Simple. Sweet.” Tamo možete vidjeti i krupniji kadar torte koji vam ja ovaj put nisam omogućila. Da, da, nemojte sliniti po tipkovnici nego provjerite imate li sve sastojke… i trkom u kužinu!

Čokoladna torta s bademima (bez brašna)

Print Recipe
Serves: 22 cm Cooking Time: 30 minuta

Ingredients

  • 200 g čokolade
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g sitno mljevenih badema
  • 3 žličice ruma
  • kakao za posipanje

Instructions

1

Čokoladu i maslac otopite na pari.

2

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke smiksajte sa 100 g šećera dok ne dobijete snijeg mekih vrhova.

3

Žumanjke miksajte sa ostatkom šećera dok ne dobijete blijedu i sjajnu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu, rum, prstohvat soli i bademovo brašno u jaja te umiješajte.

4

Na kraju dodajte bjelanjke u dva navrata, lagano preklapajući smjesu dok se sve ne poveže.

5

Pećnicu zagrijte na 180C.

6

Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu. Tortu pecite 20-30 min.

Notes

Pazite da ne prepečete tortu, ako radite 'test čačkalicom' ona ne bi trebala izaći čista. Prilikom pečenja bi se treba lijepo dignuti, ali će se prilikom hlađenja sigurno spustiti/urušiti.

You Might Also Like