Deserti/ Kolači/ Tortice

Dva divna mini kolača od čokolade i rogača

Ušla sam u Biobio neki dan s namjerom da kupim konzervu slanutka (za čokoladni mousse) i ništa više. Ali sam se putem do blagajne izgubila između dvije police, jer su mi pozornost stalno odvlačili novi šareni artikli (karton i plastika, lip san ka slika, povoljna prilika, na šarenoj stalaži u šarenoj ambalaži…). Tako sam se dovukla do police sa superfood i raw dodacima za prehranu. I, iako mi nijedan taj trenutak nije trebao, uzela sam- rogač u prahu. Ispod se crvenio papirić sa sniženom cijenom (200g za 17 kn), a moj mozak je vrištao da mi baš to treba. Ne, nisam ga dotad nikad probala. I, ne, nisam imala pojmaaa šta ću s njim. (Cijena je niska, totalno sniženje, ovo je akcija za naše smirenje…) 

Odluka da ga kupim zapravo je bila poprilično pametna. Uvela sam novu namirnicu u svoju prehranu koja mi se na prvu jako svidjela. Dobro, ne baš na prvu, jer je Mamzi rekla da je radila kolače s rogačem kad smo bili mali, ali ih nitko nije htio jesti pa je odustala. Sjećam se da su se te tvrde smeđe mahune povlačile po kući kao neka vrsta dekoracije na stolu, ali se ne sjećam da je to itko ikad jeo, pogotovo ne u kolačima. U svakom slučaju rogač je izrazito zdrava namirnica s cijelim nizom ljekovitih svojstava. Koristi se već tisućama godina, u Egiptu je služila kao lijek, a u Grčkoj i Rimu kao prirodni zaslađivač.

U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat.

carob-cake-2Vama će zasigurno zlata vrijedan biti ovaj recept od omiljene i nepogrešive Tee Mamut, koji sam ja samo blago alkoholizirala. Kalupe sam kupila u Ikei pa pripazite koje su veličine. Originalni recept je za kalup od 26 cm i za njega će vam trebati poduplani sastojci od ovog što piše dolje. U Teinoj verziji ide tučeno vrhnje, a ja sam se odlučila za glazuru od čokolade. Kombinacije je malo žešća, i tučeno vrhnje bi sigurno “smekšalo” stvar (kao i kod Zacherice), ali meni je ovako super.

Kolač od čokolade i rogača

Print Recipe
Serves: dva kalupa promjera 13 cm Cooking Time: 30 minuta

Ingredients

 • 100 g tamne čokolade
 • 80 g maslaca
 • prstohvat soli
 • 80 g rogača u prahu
 • 20 g šećera
 • 1 pakiranje vanilin šećera (10 g)
 • 3 veća jaja
 • 1/4 žličice praška za pecivo
 • 2 čepa ruma
 • malo maslaca za namastiti kalupe
 • GLAZURA
 • 70 g tamne čokolade

Instructions

1

Na pari otopite čokoladu s maslacem i prstohvatom soli. Ostavite par minuta da se malo ohladi.

2

U čokoladu dodajte žumanjke i dva čepa ruma pa dobro promiješajte pjenjačom.

3

Bjelanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg.

4

Laganim kružnim pokretima u tri navrata u čokoladu dodajte snijeg od bjelanjaka.

5

Na kraju dodajte rogač i prašak za pecivo pa kratko izmiješajte da se svi sastojci spoje.

6

Smjesu stavite u kalupe koje ste prethodno namastili s maslacem pa u pećnicu na 15 min na 180C. Ostavite da se ohladi.

7

Otopite čokoladu na pari i prelijte po kolaču.

You Might Also Like