Deserti/ U čaši/ Zdravi obrok

Čokoladni mousse s vodom iz konzerve slanutka (aquafaba)

Što je ‘aquafaba’? Voda u kojoj se kuhao slanutak (ili neka druga mahunarka). Što radi u desertu kao što je mousse? Zamjenjuje bjelanjak.

Jedna od pozitivnih strana pisanja bloga je stalno traganje i isprobavanje novih stvari, ali i praćenje i čitanje različitih drugih blogova i inih izvora informacija. Jedan od njih je i Facebook stranica Chiarin tanjurić na kojoj sam prvi put i vidjela recept za ovaj mousse. Par dana kasnije na popularnoj stranici Tasty, čiji me video uradci uvijek kratko zabave dok ‘skrolam’ po Facebooku u pauzi od nekog ozbiljnijeg posla, pojavio se video. E pa, znatiželja je ubila mačku. Iako skroz netipičan za moje prehrambene navike kad su u pitanju deserti, morala sam ga isprobati.

Francuski chef Joël Roessel 2014. godine otkrio je da se voda u kojoj se kuhao slanutak može izmiksati u snijeg, a godinu poslije američki softverski inženjer Goose Wohlt zaključio je da se može koristiti na načine na koje bi se inače koristio bjelanjak. To otkriće, naravno, razveselilo je cijeli veganski svijet pa je ubrzo doživio svoju široku primjenu. Ona uključuje jela u kojma nije potrebna termička obrada (kao kreme), ali i ona koja se peku- macaronsi, puslice ili beze kore, a mogu se koristiti u biskvitima, kruhu i sl. Za one koji žele znati više tu je službena stranica – aquafaba.com.aquafaba-mousse-3Uglavnom, za ovaj mousse vam trebaju samo četiri sastojka i 10 minuta vremena. Ako inače niste naviknuti na ovakvo eksperimentiranje, onda će vam trebati malo vremena da prihvatite činjenicu da je unutra voda iz konzerve slanutka, ali ok. Dosta su praktični za podvalit klincima na dječjem rođendanu. Jedino što će vam trebat cijela gajba konzervi, jer sam ja s jednom uspjela napuniti samo 3 čašice.

ČOKOLADNI MOUSSE S VODOM IZ KONZERVE SLANUTKA

Isprintaj recept
:: 3 Priprema: 10 minuta

Sastojci

  • voda iz konzerve slanutka od 400 g
  • 120 g čokolade
  • malo soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Upute

1

Čokoladu s malo soli otopite na pari. Ostavite da se skroz ohladi.

2

Ocijedite slanutak iz konzerve tako da vodu sačuvate u posudi pa miksajte 7 minuta dok ne dobijete čvrsti snijeg.

3

U snijeg od slanutkove vode dodajte ekstrakt vanilije i otopljenu čokoladu pa laganim kružnim pokretima umiješajte da se smjesa ravnomjerno sjedini.

4

Prebacite u čašice i ostavite par sati u frižderu da se stisne.

aquafaba-mousse-2

Za one koji žele znati više