Deserti/ U čaši

Panna Cotta sa želeom od malina i limuna

Da sam superjunakinja iz nekog fora stripa, moja posebna moć bila bi zakomplicirati najjednostavniju stvar kako bi zbunila protivnika. I na kraju bi sve ispalo baš kako treba. Uz kolateralne žrtve, naravno… (živce, op.a.). Možda bi bila vedrija verzija Jessice Jones, koja nije ovisna o alkoholu nego o Pinterestu. Zasigurno bi imala cijelu vojsku ljudi kao Killgrave, koji bi me tražili da pečem kolače, a ja bi automatski ostavljala sve i išla po vagu i brašno.

Uglavnom, Panna Cotta. Vjerojatno najjednostavnija slastica, ikad. To je u biti puding koji zvuči kao nešto što se jede samo na dvoru. Ali u biti ne moraš biti školovani slastičar da bi je napravio, niti bogat da bi je jeo. Dapače!

Znači, to je talijanski desert (nisu li svi?) od zakuhanog vrhnja, šećera i želatine. Može biti servirana u čaši ili izvađena na tanjur iz kalupa. S obzirom da sama po sebi nema neki poseban okus, posebno se aromatizira ili sevira uz neki preljev/dodatak. Panna Cotta je u biti super poligon za maštu, jerbo se može kombinirati gotovo s biločim.

Ovo je super osvježavajući desert za vruće ljetne dane. Za neke možda malo i previše osvježavajuć, jer se kod nas nedugo nakon konzumacije dogodila opća mobilizacija ukućana ne bi li se našla koja tajna zaliha čokolade. Za idući put već znam da cijela stvar neće proći bez čokoladnog sloja.

Još se kratko moramo vratiti na moju ovisnost i super moć. U gluho doba noći, kao i obično, pretraživala sam Pinterest ne bi li se napucala inspiracijom za izgled moje buduće Panna Cotte. I našla sam hrpu divnih slika koje su redom imale slojeve složene u savršenim kosim formacijama. I to je to, moja je morala izgleda isto. Druga ovisnost, ona o malinama, uvjetovala je koje će voće doći u kombinaciji.

Ono što je uslijedilo zapravo nije jako komplicirano. Na ljestvici od 1-5, možda 2. Problem je samo što sama izrada duže traje zato što se panna cotta mora stisnuti do kraja prije nego li se ulije žele. Pa se još čeka da se žele stisne. A treba i napraviti stabilnu instalaciju koja će omogućiti da Panna Cotta ostane ukoso. Instalacija se sastojala od staklene posude za pečenje i puno krpa koju vam neću detaljno objašnjavat jer sam naknadno na (čudesnom) Pinterestu vidjela puno praktičniju foru s kalupom za muffine.

panna-cotta-with-raspberries_w2

Panna Cotta sa želeom od malina i limuna

Print Recipe
Serves: za 6 čašica Cooking Time: 1 sat

Ingredients

 • PANNA COTTA
 • 500 ml vrhnja za šlag
 • 50 ml mlijeka
 • mahuna vanilije
 • 50 g šećera
 • ŽELE OD MALINA I LIMUNA
 • 3 lista želatine
 • 250 g malina
 • 1 limun
 • 40 g šećera
 • 3 lista želatine
 • (vode po potrebi)

Instructions

1

U posudicu stavite listove želatine, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da nabubre (5-10 min.).

2

U lončić stavite vrhnje za šlag, mlijeko, sjemenke mahune vanilije i šećer, Smjesu zakuhajte do vrenja pa maknite s vatre.

3

Želatinu ocijedite od vode, stavite u vruće vrhnje i miješajte dok se ne otopi.

4

Smjesu ulijte u staklene čaše koje ste ukosili ili jednostavno postavili okomito.

5

Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa stavite u frižider da se stisne (cca 2h).

6

Maline propasirajte i procijedite, tako da se odvoji sok od koštica. (Ako su maline smrznute, ostavite ih da se prvo odmrznu).

7

U posudicu stavite listove želatine, prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubre (5-10 min.).

8

Sok od maline i limuna pomiješajte, dodajte šećer i vode tako da imate 400 ml tekućine i zagrijte do vrenja.

9

U sok stavite ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.

10

Kad se panna cotta stisnula, a sok ohladio- ulijte ga u posudice. Kratko sve stavite u zamrzivač da se žele stisne pa vratite u frižider.

Notes

Ako vam smetaju sjemenke vanilije, smjesu prije ulijevanja u čašice procijedite. Žele možete zamijeniti pekmezom, ukuhanim ili svježim voćem. Voće je naravno izaberite po želji.

You Might Also Like