Deserti/ U čaši

Schwarzwaldica u čaši (po receptu Tee Mamut)

Urbana legenda kaže da jedno ljeto na InMusic festivalu nije pala nijedna kap kiše. Bilo je to ono ljeto dvijeidvanaeste kad je ‘line up’ bio toliko loš da je vrijeme jednostavno moralo biti dobro.

Zadnja večer potrajala je sve do jutra. U Bijelom šatoru bilo je miljarduiosamsto stupnjeva, a zrakom se širio miris pive, znoja i nedoživljenih feromona. Zora je svitala dok sam sama sjedila na ledini. Čekala sam da ekipi bude dosta plesanja, kad se do mene doklatario i sjeo visok, crn i zgodan tip. Za potrebe priče nazvat ćemo ga Lajos, mađarski ferovac, košarkaš i mađarska verzija Krkana Domesticusa. Našu inačicu lošeg upada ‘šta tako lipa cura radi sama?!’ zamijenio s ‘Izgledaš lijepo i jako usamljeno!’. Zahvalila sam i otpočeli smo najživahaniji razgovor o ničemu na najgorem engleskom ikad.
Nekim čudesno randomnim putem došli smo do teme “imendana”. Da, name day. U Mađarskoj naime jako drže do narodnih običaja, pa tako i imendana. “To je tvoj dan. Svi dođu zbog tebe!”, reče i upita me ne dobivam li poklone na taj dan? Lajos je bio vidno zgrožen dok sam mu objašnjavala da u Hrvatskoj uglavnom nikoga za to nije briga, pokoja čestitka sms-om ako netko slučajno baci oko na katolički kalendar taj dan i to je to.
schwarzwald-in-glass_w1
Guglajući istinitost Lajosove priče tri godine kasnije na jednom blogu pronašla sam super objašnjenje zašto slaviti imendane: “Proslava rođendana podsjeća na starenje i može buditi neugodne osjećaje, dok slavljenje imendana ne nosi teret godina.”
Što je najsmiješnije kasnije sam se sjetila da se moj imendan uvijek slavio. Kad sam bila mala tata me vodio na dernek da kupim đinđu, a teta mi je godinama kupovala neku sitnicu. Ja sam sama, nakon što sam upoznala Lajosa, počela malo više obraćati pozornost na imendane. Bar onih u najužoj obitelji. Pa uz neizbježne kolače dodam neku sitnicu, obično knjigu.

Sad bacite pogled na katolički kalendar, pripremite ovaj jednostavan desert i razveselite nekoga.
schwarzwald-in-glass-raspberries-w2

Schwarzwaldica u čaši (po receptu Tee Mamut)

Isprintaj recept
:: 6 čašica Priprema: 1 sat

Sastojci

 • KREMA
 • 500 g vrhnja za šlag
 • 50 g šećera
 • 125 g čokolade (70 % kakaa)
 • prstohvat soli
 • 5 žumanjaka
 • PRELJEV
 • 200 g višanja
 • 20 g šećera
 • 200 g vrhnja za šlag
 • 2 žlice šećera u prahu

Upute

1

Zakuhajte vrhnje sa šećerom, pa 1/3 prelijte preko razlomljene čokolade u koju ste dodali malo soli.

2

Ostavite minutu-dvije i zatim kružnim pokretima mješajte dok se ne otopi (smjesa će postati gusta i sjajna).

3

Dodajte ostatak vrhnja i dobro promiješajte.

4

Na kraju u smjesu dodajte žumanjke (nakon svakog žumanjka smjesu promiješajte da se sve spoji) i ulijte u čašice (napunite čašice do pola).

5

Pecite na 95 stupnjeva, na vrućem zraku (ventilaciji)- 30 minuta. Gotovo je kad zatresete, a smjesa bude poput panna cotte.

6

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se potpuno ohladi.

7

U zdjeli zagrijte višnje i 2 žlice šećera dok višnje ne puste sok, malo omekšaju i šećer se otopi. Ostavite da se malo prohladi.

8

Izmiksajte vrhnje za šlag. Kad počne dobivati formu dodajte šećer u prahu.

9

Ohlađenu čašicu sa čokoladnom kremom ukrastite netom pripremljenim vrhnjem i višnjama.

Bilješke

Recept će biti još bolji ako umjesto višanja stavite, moje najdraže, maline! <3

Za one koji žele znati više