Deserti/ Kolači/ Tortice

Čokoladne tortice (cupcakes) s jagodama i šlagom

Ovo su cupcakes (ili na hrvatskom tortice) na temu “jagode sa šlagom”. Po slojevima su na tragu našeg najdražeg kolača– biskvitna čokoladna baza, najjednostavnija krema od slatkog vrhnja i jagode.  Je l čujete kako vam Jelena Rozga u uho pjeva: “To je ta, dobitna kombinacija!”? Da, to je ta.

Ovaj kolačić ima i element ugodnog iznenađenja, a to je skrivena glazura. Nalazi se između biskvita i kreme, tako da ju ne vidite, ali kad zagrizete nešto fino zapucketa. Jedna draga osoba rekla mi je da se po tome zna da ih je radila prava osoba (ja, opaska autora). Sve ostalo je standardno. Jagode su s placa, ako momak nije lagao- domaće su. Slatko vrhnje je nezaslađeno i životinjskog porijekla (mljekara Veronika), a čokolada je ona iz Lidla.

Znate li razliku između slatkog vrhnja i vrhnja za šlag?

Neki tvrde da razlika postoji, neki tvrde da je nema. Po ovima koji tvrde da postoji- slatko vrhnje nije zaslađeno, dok vrhnje za šlag je. Slatko vrhnje je uvijek životinjskog porijekla, dok vrhnje za šlag može biti i biljnog. S obzirom da nemamo kolektivno problema s intolerancijom na laktozom niti smo vegani, ja koristim isključivo vrhnje životinjskog porijekla, puno je ukusnije i prirodnije od onih biljnih (koji su krcati šećerom). I uvijek prednost dajem slatkim vrhnjima domaćih proizvođača (Tonka i Veronika), pred vrhnjem za šlag iz tetrapaka koji (na moj užas) stoji u dućanima na policama (a ne u frižderima gdje im je mjesto).

Zdrava logika nalaže da mliječni proizvod treba čuvat u hladnjaku kako se ne bi pokvario ili je u protivnom pun svakojakih užasa (za koje ni ne želim znati) pa se teško može pokvariti. Jednom prilikom sam tako dobila blagi popizditis pa sam poznatom proizvođaču poslala poruku zahtjevajući odgovor zašto se vrhnje za šlag ne čuva u hladnjaku i ovo je bio odgovor:
“Poštovana, Hvala vam na pitanju i povratnoj informaciji. Vrhnje za šlag je trajni mliječni proizvod, čija se trajnost postiže termičkom obradom mlijeka – procesom kratkotrajne sterilizacije. Na taj način uništavaju se svi vegetativni oblici mikroorganizama i njihove spore, a u potpunosti se čuva nutritivna vrijednost proizvoda. Trajni proizvodi čuvaju se se na sobnoj temperaturi prije otvaranja, nakon čega ih je potrebno čuvati u hladnjaku. Dakle, proizvod prije otvaranje nije potrebno čuvati u hladnjaku već samo nakon otvaranja. Video sa savjetima za šlag podijlili smo s korisnicima kako bi im dali praktične i korisne savjete za pripremu najboljeg šlaga. Kako se proizvode ne mora nužno čuvati u hladnjaku, korisnici često zaborave dobro rashladiti vrhnje prije upotrebe, a to je važan faktor u pripremi. Bez brige možete kupiti pakiranja s police, jednom otvoreni proizvod čuvajte u hladnjaku, a prilikom pripreme šlaga iskoristite neke od naših savjeta ?. Srdačan pozdrav!”

Zvuči uvjerljivo kao kad Plenković tvrdi da ima većinu u saboru. Nasmijala sam se. I nikad više nisam kupila taj proizvod.

cupcakes

Čokoladne tortice (cupcakes) s jagodama i šlagom

Print Recipe
Serves: 12 Cooking Time: 1 sat

Ingredients

 • BISKVIT
 • 150g šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 120g brašna
 • 40g kakaa u prahu
 • 1 žličica praška za pecivo
 • prstohvat soli
 • 1 jaje
 • 120ml mlake vode
 • 60ml mlijeka
 • 60ml ulja
 • GLAZURA
 • 100g čokolade
 • 350 ml slatkog vrhnja
 • jagode

Instructions

1

ZA BISKVIT: U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke za biskvit osim šećera. U drugoj zdijeli izmiksajte jaje s malo vruće vode (oko 1min), zatim polako dodavajte šećer i miksajte još 2min. Zatim dodajte sve ostale "mokre" sastojke- ulje, mlijeko i vodu te kratko umiksajte. U smjesu zatim stavite suhe sastojke te ih također kratko izmiksajte. Napunite kalupe za muffine do 3/4 i stavite peći 15-20min na u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C. Ostavite biskvit da se ohladi.

2

Čokoladu otopite na pari pa prelijte preko svakog ohlađenog kolačića. Ostavite da se dobro stisne.

3

Smiksajte slatko vrhnje u šlag (po želji dodajte žlicu šećera u prahu, ako želite da bude slađi).

4

Ukrasite cupcakese sa šlagom i na vrh stavite prethodno oprane jagode.

You Might Also Like