Deserti/ Klub ljubitelja malina/ U čaši

Varijacije na temu: kako i zašto napraviti desert u čaši

Ono što slijedi nije konkretan recept, više recept za uspjeh. Ali i pravilo ponašanja u nuždi ili žurbi.

Riječ je, kao što naslov kaže, o desertima u čaši. Možete ih raditi s namjerom, a mogu i nastati spontano kad vam ostane biskvita ili neke kreme prilikom izrade drugih kolača. Ili recimo kad imate sve sastojke za tortu, ali vam se ne da čekati da se krema stisne. Ili ne želite riskirati mogućnost da se uopće ne stisne, jer možda prvi put radite po nekom receptu, a pomalo vam je sumnjiv (vjerojatno ste ga našli na coolinarici, ha? 😀 ). S njima nema brige, jednostavni su za napraviti, a vizualno su uvijek dojmljivi.

Iako je meni to ponekad nepojmljivo, kažu da postoje ljudi kojima kolači i torte jednostavno ne uspijevaju. Čini mi se da je to samo nedostatak vremena i strpljenja, a ne nužno sposobnosti. Pod uvjetom da je recept dobar, sastojci i aparatura na broju i da se osoba mani improvizacije- nema tog kolača koji neće uspjeti. Ipak, za takve ljude koji nisu vični slastičarstvu, deserti u čaši mogu biti zgodno rješenje. Da ga zezneš stvarno moraš biti antitalent.dessert-in-glass-2Deserti u čaši su jednostavni i efektni. Pod čašom se tu podrazumjevaju bilo kakvi predmeti od stakla (čaše, zdjelice, teglice i sl.), mogu biti i u neprozornim čašama, ali onda se neće vidjeti slojevi (što i je fora). S njima nema straha da se krema neće stisnuti, čak i ako se to ne dogodi nitko neće skužiti jer se jedu žlicom direktno iz čaše. Mogućnosti kombiniranja su beskrajne- biskviti, keksi, kreme, voće, orašasti plodovi, preljevi… što god vam drago. S obzirom da puno puta na tanjurima vidim odbačene i zaboravljene komade biskvita, u ovoj varijanti ga čak možete potpuno izbaciti.

Kod deserta u čaši količinu sastojaka možete prilagodit broju čaša, ali je super stvar što može biti i obrnuto. Sigurno imate dovoljno čaša ili posudica viška u ormaru koje možete napuniti. Osim ako baš žešće ne pretjerate s količinom smiksanih sastojaka. Iako, i tome služi na neki način. Nekad mi se dogodi da radim neki kolač ili tortu po prvi put pa prilagođavam recept (tipa pisan je za kalup 28 cm, a ja ga baš želim strpat u 24 cm) ili kombiniram više recepata pa mi ostane viška kreme i biskvita, od kojih, pogađate, napravim desert u čaši.

Recimo, moja najčešća kombinacija kad treba spasiti višak biskvita uvijek uključuje laganu kremu od mascarponea i slatkog vrhnja i preljev od malina. Biskvit je uvijek neki drugi. U ovom konkretnom slučaju (koji vidite na fotografijama) to je bio onaj od Whoopie pies koje sam radila prvi put, zaboravila oblikovati prije pečenja pa su iz pećnice izašli jako ružni primjerci. S obzirom da je biskvit bio jako fin, odlučila sam ga namrvit u čašu, zatrpat kremom od mascarponea i šlaga i preljevom od malina. I dobila sam odličan rezultat s minimalno truda. 🙂
rasberry-dessert-1

Količina sastojaka ovisi o broju čašica koje namjeravate napuniti. Na blogu možete pronaći sljedeće precizne recepte za deserte u čaši koji će vam pomoći u procjeni količine sastojaka. Ako vam se pak ne da eksperimentirati, preuzmite ih kao takve. 🙂

Trifle od banane i mliječnog karamela
Kakav nered (križanac Eton Mess-a i Tiramisua)
Schwarzwaldica u čaši (po receptu Tee Mamut)
Panna cotta sa želeom od maline i limuna
Tiramisu u čaši (po receptu Ane Ugarković)

Ali dajte mašti na volju i smislite svoju najdražu verziju!

You Might Also Like