Doručak/ Namazi

Domaći džem od jagoda s vanilijom [recept]

džem od jagoda

Sezona je jagoda i ja sam ju odlučila iskoristiti do maksimuma, a jedan od načina da ih se sačuva na dulje vrijeme je džem / pekmez / maramelada. Odmah da kažem da ja i dalje ne znam razliku između ta tri pojma iako sam istraživala pravilnike i pretraživala internete. Jedan mi je gospodin čak pokušao objasniti, ali sam se izgubila negdje na početku kod “udjela suhe tvari”. Ovo će biti džem od jagoda, što god rekla struka, jer kažu da se u džemu mogu raspoznati komadi voća.

Na blogu su već duže vrijeme dva recepta za džem odnosno pekmez u kojima sam lamentirala o tome:

DOMAĆI DŽEM OD JAGODA

No vratimo se na jagode. Godina 2020. će po svemu očito biti drugačija od godina prije. Ja ću je pamtiti po tome da sam maksimalno uživala u sezoni jagoda. Bilo ih je na našim najdražim Pavlovim čokoladnim torticama, u zdjelici sa šlagom, u smoothieju s bananama, pekla sam ih u pećnici i servirala s nice creamom od čokolade… čudesno, zaista! Mislim da sam ih ove godine i zapravo zavoljela (prije sam cijenila samo šumske jagode).

I na kraju je došao ovaj fantastičan džem od jagoda. Odlučila sam da neću stavljati limun jer nisam htjela da povuče išta kiselo, a nisam htjela ni da bude presladak pa sam dosta smanjila šećer u odnosu na standardne recepte. Mogla sam čak i još smanjiti jer su jagode bile jako slatke same po sebi. Ovu tamniju boju je dobio od smeđeg šećera, ali ne onog obojanog nego moscovado koji ima specifičan okus i jako dobro paše. I finalni “tač” je mahuna vanilije. Meni je stvarno divan. Evo čak i ovo tipkanje sam morala prekinuti jer su mi sline počele curiti i otišla sam namazati komad kruha.

Što još reći? Recept je ispod fotki. 🙂

Domaći pekmez od jagoda

Print Recipe
Serves: 1 teglica Cooking Time: 1,5-2 h

Ingredients

  • rekviziti: staklenka od 500 g
  • 1 kg jagoda
  • 250 g bijelog šećera
  • 50 g moscovado smeđeg šećera
  • 1 mahuna vanilije

Instructions

1

Operite i očistite jagode pa ih narežite. (Ja sam neke rezala na četvrtine, neke na pola, a manje ostavila cijele. Htjela sam da na kraju bude većih komada. Vi ih narežite po želji.)

2

Stavite ih u lonac i pospite s obje vrste šećera. Ostavite tako pola sata da jagode puste sok. Mahunu vanilije prerežite na pola i sastružite sjemenke u lonac. (Ja sam ubacila i mahunu koju sam na kraju kuhanja izvadila van.)

3

Stavite kuhati na jaku vatru dok ne provrije i onda smanjite na srednje jaku temperaturu. Povremeno provirite i promiješajte. Kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. (Gustoću možete provjeriti tako da izvadite malo pekmeza na tanjurić i brzinski ohladite u zamrzivaču. Ja sam ga kuhala oko sat i 45 minuta.)

4

Staklenku i poklopac dobro operite i posušite pa staklenku stavite u pećnicu na 120C 20 minuta (možete i poklopac, ali puno kraće).* Pažljivo je izvadite iz pećnice i u vruću staklenku prebacite pekmez. (Važno je paziti da se rub ne zaprlja jer se onda staklenka neće moći dobro zatvoriti, a to omogućava ulazak neželjenih bakterija). Dobro zatvorite i vratite u toplu pećnicu da se ohladi.

5

Čuvajte ga na mračnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja čuvajte ga u hladnjaku. (Iako sumnjam da će izdržati par dana.)

Još par recepata s jagodama koji bi vas mogli zanimati:

Isprobao/la si recept za džem od jagoda? Pošalji fotku! 
Imaš pitanja? Ostavi komentar.

Želiš da s tobom dijelim informacije koje ne dijelim nigdje drugdje? Prijavi se na newsletter.
Ako želiš biti u toku i pratiti više svakodnevnih bedastoća- družimo se na Facebooku ili 
mom Instagram profilu

Hvala!
Ana

You Might Also Like