Deserti

Kako prilagoditi recept veličini kalupa?

kako prilagoditi recept kalupu

“Kako prilagoditi recept veličini kalupa?” iliti pitanje svih pitanja.

Često dobivam svakakva pitanja vezano za recepte. Čak i kad mislim da sam sve stavke detaljno pokrila netko pita “mogu li jagode umjesto malina?”, “može li zobeno prašno umjesto bijelog pšeničnog?”, “može li bez jaja? (u receptima koji ih nužno trebaju)”. Ima stvarno svakakvih pitanja, bome i glupih.

KAKO PRILAGODITI RECEPT VELIČINI KALUPA?

No, najčešće je pitanje koje dobivam, s obzirom da skoro uvijek radim torte u kalupu 18-20 cm: “E, koliko da povećam sastojke za 24 cm?” ili “Ana, ja nemam tu veličinu kalupa, što da radim?” 

Priznajem, ja sam se na početku jednostavno malo mučila (hešteg mazohizam u DNK-a). Uzela bih neki recept pa povećavala za 1,5 ili 2x, onako, po osjećaju. Srećom imam dobar osjećaj za to. Nekad je naravno bilo manjka ili viška, ali ništa strašno.  A onda sam se jednom i ja sjetila> guglati, tj. činjenice da je internet stvarno prepun korisnih informacija.

I tako sam naišla na KEIKOS ALAT ZA PRERAČUNAVANJE. Jako zgodan alat. Samo s lijeve strane označite koji/kakav kalup imate i s druge strane vam napiše broj s kojim morat pomožiti sastojke u receptu.

Pritom nemojte biti predoslovni. 😀 Recimo, ako vam izbaci broj 1.78, a vi u receptu imate 2 jaja, onda stavite 4 jaja (nemojte staviti 3,56, koliko god da to bilo:D). Naravno, ono što je napisano u gramima bit će jednostavno preračunati, a gdje se traži potpuna preciznost i količina jaja će biti izražena u gramima.

torta od tri vrste čokolade

NEKOLIKO RECEPATA ZA TORTE KOJE MOŽETE PRILAGODITI…

Sad kad ste otkrili ovaj sjajan alat odmah se možete baciti na izradu torte koja vam je zapela za oko, a dosad niste imali primjeren kalup. 🙂

Ja vam predlažem nekoliko mojih favorita:

Brownie shwarzwald torta

PODRŽI MOJ RAD

Ako želite podržati moj rad možete to učiniti kupnjom kuharice “Domaći slatki pokloni” > OVDJE! 🙂

Za one koji žele znati više